Δημήτρης Φανής

 

 

Ο Δημήτρης Φάνης γεννήθηκε το 1973 στο κατεχόμενο χωριό Λύση στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Τελειώνοντας το σχολείο και τη στρατιωτική του θητεία αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθήσει τα παιδαγωγικά, για τα οποία προετοιμάστηκε από το λύκειο κι έτσι το 1992 βρίσκει την πρώτη του νυχτερινή δουλειά, ως τραγουδιστής, στη μουσική σκηνή Αντιθέσεις. Παράλληλα ξεκινά μαθήματα φωνητικής.

Τον Δεκέμβρη του 1994 λαμβάνει μέρος στον τρίτο παγκύπριο διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού, με το τραγούδι Το πορίζιν του Γιώργου Κάλλη και Ανδρέα Λουκά και παίρνει το πρώτο βραβείο.

Το καλοκαίρι του 1996, κυκλοφορεί την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: Σαν Οδυσσέας σε ταξίδι το μυαλό μου, σε μουσική του ιδίου και στίχους του Ανδρέα Καρανικόλα.

Την περίοδο 1994-1997 δουλεύει στη μουσική σκηνή Ελλοπία. Με αυτό το μουσικό σχήμα, συμμετέχει σε μεγάλες συναυλίες με τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Διονύση Τσακνή.

Συμμετέχει επίσης σε διάφορες κυπριακές δισκογραφικές παραγωγές:

(α) Φωνές και μνήμες της Νίκης Μενελάου σε στίχους Μιχάλη Χ" Μιχαήλ και Μαρίας Βασιλείου Χοίρα.

(β) Εσιει τέρτιν η αγάπη του Γιώργου Αδάμου με το τραγούδι Κύπρος πατρίδα μου γλυτζιά σε στίχους του Λεωνίδα Πιτσιλλίδη.

(γ) Όπου παιδί και φως, του Γιώργου Καλλή, με τα τραγούδια Γλυκύτατε μου σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη και Η παλιά βάρκα σε στίχους του Κύπρου Χρυσάνθη.

(Η) Τόποι σε χρώμα λουλακί του Ευαγόρα Καραγιώργη.

 

Την περίοδο 1997-2003 ο Δημήτρης Φανής βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου συνεργάζεται μέσα από συναυλίες, με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Ελλαδίτες, αλλά και Κύπριους καλλιτέχνες: Μάριος Τόκας, Μανώλης Μητσιάς, Γλυκερία, Σοφία Βόσσου, Μιχάλης Βιολάρης, Αλέξια, Κωνσταντίνα, Μιχάλης Χατζηγιάννης κ.α.

 

Την ίδια περίοδο, κυκλοφορεί και τη δεύτερη προσωπική του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο Θ' αντισταθώ. Ένας ειδικός δίσκος αφιερωμένος στην Κύπρο, σε μουσική Νεοκλή Νεοφυτίδη και στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη και Φώτη Βασίλη. Μια δουλειά, που όλα τα έσοδα της δόθηκαν για τις ανάγκες του Lobby for Cyprus, στο Λονδίνο.

Αξιοσημείωτο στο βιογραφικό του Δημήτρη Φανή, είναι οι συναυλίες, που έδωσε στο Λονδίνο για την Κύπρο, κάτω από την αιγίδα του Lobby for Cyprus και άλλων τοπικών παραγόντων.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο όπου συνεργάζεται με τη μουσική σκηνή Εναλλάξ.

Τον Σεπτέμβρη του 2004 κυκλοφόρησε την τρίτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο: Δημήτρης Φανής, ζωντανή ηχογράφηση στο "Εναλλάξ" και 4+1 νέα τραγούδια. Μια παραγωγή του ιδίου και της μουσικής σκηνής Εναλλάξ. Είναι μια αμιγώς λαϊκή δουλειά, με παλιά τραγούδια, που σφράγισαν το ελληνικό πεντάγραμμο στις δεκαετίες '60 και '70 καθώς επίσης και νέα τραγούδια, συνθέσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη σε στίχους του Ανδρέα Νεοφυτίδη.

Τον Ιούνιο του 2005, κάνει την παραγωγή, αλλά και συμμετέχει ως τραγουδιστής στην νέα δισκογραφική δουλειά, του συνθέτη Στέλιου Πισή, που έχει τον τίτλο: Κασταλίας και Σειρήνων.